Panseea a aparut după ani de cercetare a efectelor pe care substanțele chimice din produsele cosmetice le au asupra corpului, din dorinta de a folosi dar și de a oferi celor din jur produse naturale curate, fără riscuri. Astfel, credința că pielea trebuie să fie protejată de substanțe chimice și ajutată cu ingrediente naturale a stat la baza conceperii tuturor produselor noastre.
Adăugăm cel mai blând conservant, atestat Ecocert, pentru a asigura o perioada rezonabilă de conservabilitate. De aceea, toate produsele noastre au termen de valabilitate 3 sau 6 luni și sunt produse în măsura comenzilor, pentru a păstra prospețimea și maximiza eficacitatea ingredientelor active.
Cantitatea de produs din fiecare recipient este perfect calculată astfel încât să ajungă pentru întreaga perioada de valabilitate a produsului, dacă este aplicat cu regularitate.
În afara conservantului, folosim numai ingrediente 100% naturale, vegane, majoritatea provenite din agricultură ecologică sau organică.
Toate cremele sunt ambalate în recipiente de sticlă Violet Glass, special concepute pentru a proteja ingredientele de efectele nocive ale luminii; astfel crește durata lor de viață, iar principiile active rămân nealterate.
Descoperă povestea minunată a cremelor hrănitoare și emoliente, a uleiurilor tămăduitoare și a apelor florale tonice și înmiresmate.
Poveștile încep cu „A fost odată ca niciodată..” și ne aduc la final, prin înțelepciunea lor, sfatul, morala care ar trebui să ne ghideze în viață. La fel ca în povești, Panseea a apărut ca o lecție de viață testată, în primul rând, pe propria piele.
Context
Undeva în „împărăția Bucureștilor”, prin 2010, împreună cu familia mea, făceam planuri pentru o călătorie, nu chiar peste mări și țări, dar pe aproape, în Turcia. Înainte de a porni la drum, ca un om grijuliu ce sunt, am început inventarul lucrurilor ce aveau să ne fie de folos. Din nou, mă izbeam de vechea problemă – lipsa unei loțiuni de plajă eficace (în trecut, cremele cu SPF 15 nu se luptaseră bine cu soarele mediteranean). Am decis atunci să „evoluăm” spre o cremă cu SPF 30, considerată un compromis bun între bronzul mult râvnit și protecția absolut necesară.
Cu branduri din care să alegi, câte-n lună și stele, am zis să fac o cercetare mai largă, să văd dacă alegerea mea era una potrivită. Mare mi-a fost suprinderea să aflu, de pe un site de cosmetice bio, cât de nocive pot fi loțiunile de plajă obișnuite. Precum un măr perfect dar otrăvit, componentele ce le conferă o protecție crescută sunt și cele care, absorbite prin piele și sub acțiunea razelor solare, le transformă în factori cancerigeni, alergeni, și nocivi pentru oameni în general.
Intrigă
Normal, mi-am pus întrebarea: Câte alte produse cosmetice nu au efecte similare?
Spre dezamagirea mea, cu cât am studiat mai mult, cu atât m-am simțit mai trădată de o industrie care promite sănătate și frumusețe, dar nu are valori precum, transparență, siguranță și respect pentru beneficiarii ei.
Pe un fond alergic moștenit genetic și într-o perioadă de stres intens, dezvoltasem o iritație puternică în jurul ochilor și pe față, motiv pentru care am fost nevoită să renunț la orice tip de fard sau cremă. M-am găndit că soarta nu mi-a permis să mă bucur și eu de cosmetice precum toate femeile, și că era oarecum problema mea că sunt sensibilă, și nu a unei industrii care profită de rezistența normală a pielii și organismului.
Acțiune
Tot ca-n povești, momentul acestor căutari s-a dovedit a fi începutul unei noi aventuri: am descoperit o lume nouă, cea a ingredientelor și produselor create cu ajutorul naturii, nealterate, hrănitoare, și cel mai important, sigure.
Nu eram total străină de produsele naturiste, în familia mea, magazinele tip Plafar erau des vizitate și foloseam cu succes multe ceaiuri, tincturi, unguente, pentru tratamente diverse. Făceam însă o asociere automată între ele și boală, încât nu am mers mai departe să le integrez într-o viață „modernă”, sănătoasă.
Dar, cum spunea Henri Bergson, „ochii văd numai ceea ce mintea este pregatită să înțeleagă”, și din acel moment, am înțeles.
Tot atunci am descoperit săpunurile naturale (naturale pe bune, handmade din uleiuri și unturi prin saponificare la rece, nu “asa zis” naturale – linii de produse mai scumpe ale unor mega corporații).
Chiar în acea zi mi-am comandat săpunuri, unt de shea, de cacao , de mango și ulei de mentă, și pe acestea din urmă le-am amestecat toate în prima mea cremă de după plaja. Ce plăcere aduce creația!
Pentru protecție solară am cumpărat o cremă bio, ce conținea totuși oxid de zinc și dioxid de titaniu, despre care știam acum că pot fi nocive, dar avea SPF 30, și parcă nu aveam curaj să merg la plajă doar cu o cremă/ulei cu SPF 10 (maximul posibil în natură fără filtre chimice – adică oxid de zinc și dioxid de titaniu).
Am folosit astfel ambele creme, în paralel, odată ajunși la scoici și pescăruși gălăgioși. După câteva zile de soare și apă, nu se vedea nimic din bronzul pe care-l visam în frigul iernii, așa că am început să renunțăm treptat la crema cu SPF 30, și am folosit doar crema pe care o preparasem eu. Nici vorbă de vreo iritație sau arsură, am obținut un bronz perfect, de durată, fără urme, fără pete. Ba mai mult, am împrumutat atunci crema mea și prietenilor care ne însoțeau, când fetița unora dintre ei a făcut alergie la crema de plajă pe care o foloseau, iar un alt prieten se arsese foarte rău și nu i se vindeca pielea. Ambii și-au revenit cu crema facută de mine.
Am fost foarte fericită că am găsit ceva care funcționa pentru mine și familia mea, și de atunci am avut grijă să am în casă numai cosmetice naturale, unturi și uleiuri diverse, detergenți naturali, tot ce îmi trebuia și putea fi inlocuit cu ceva natural.
În 2011, mare fericire și bucurie când familia noastră s-a mărit, de data asta cu un băietel, devenit repede Făt Frumosul familiei. Dar cum bucuriile nu vin singure, am avut și probleme. Imediat după, a făcut alergie la șervețele umede și scutece (moștenise fondul meu alergic). Am incercat să le schimb, am folosit creme specifice pentru bebeluși de la producători renumiți, totul în zadar. Când era clar că nimic nu funcționa și situația se înrăutățește, am decis să –i fac eu o combinație, din ulei de masline, argan, gălbenele și ulei de sâmburi de cătină, și în plus, îl spălam cu ceai de gălbenele și coada calului. S-a vindecat în câteva zile, și de atunci nici că am mai folosit altceva.
A venit iar mai târziu, prin 2012, vremea de plajă și soare și decizie asupra cremelor de protecție. De această dată însă am fost fermă de la început: nu mai cumpăr nimic, nu mai vreau SPF mare, nici oxizi de zinc și titaniu, oricât de bio ar fi catalogată crema respectivă.
Astfel am pregătit primul meu elixir: un ulei de plajă din 7 uleiuri naturale, ulei care protejează dar și permite pielii să-și clădească cât mai repede cea mai bună armură naturală împotriva soarelui: bronzul natural (melanina). Am mai făcut și un unguent after-sun, emolient și răcoritor după o zi de plajă.
Ne-am intors cu toții acasă având cel mai frumos bronz pe care îl avusesem vreodată, nici vorbă de arsuri și prăjeală. La fel și toți prietenii noștri, care au folosit din preparatele mele în vara aceea.
Concluzie
Și astfel mă îndrept spre finalul acestei povești. În acel an, într-un sfârșit de august, am avut acel gen de străfulgerare pe care-l simți că vine din adânc, ca un torent de energie, și îți dă o misiune, un țel. De mult căutam o direcție nouă în viața mea, și totul era atât de simplu: voi începe să fac unguente, creme sau loțiuni – cosmetice naturale- sigure, de calitate, pentru toți cei care și le doresc și le înțeleg valoarea și proprietățile.
Iar dacă asta va duce spre o companie, spre a vinde, ea trebuie clădită pe valori solide și umane, nu doar pe profit și marketing. Trebuie să fim cinstiți mai ales cu noi, și să facem produse de calitate dovedită, cu ingrediente sigure și transparente, peste care nu există dubii și pentru care nu-s necesare teste pe animale, sau pesticide și fertilizanți chimici, și pentru care nu trebuie să forăm dupa petrol, ca după aceea să ni-l punem pe față.
Numai așa, și eu voi putea fi mulțumită și fericită că în timp ce îmi investesc timpul și energia pentru a aduce atât cât este necesar familiei mele, fac totuși ceva bun și pentru lumea în care trăim.
În final, chiar și pielea mea sensibilă pare să fi fost un dar, fără de care nu aș fi ajuns aici. Iar în magia darului primit, am pus valorile în care cred – calitate, grijă, conștiință și conștiență – și intenția binelui în tot ceea fac. Pentru că, așa cum spune și-o vorbă celebră prin adevărul pe care-l poartă, culegem ce semănăm.